Vad är nosework?

post thumb
Nosework
kirjoittanut Nettan/ 25 May 2021

Vad är nosework?

Nosework är en ny slags hundsport som har blivit mycket populär den senaste tiden. Sporten går ut på att hunden använder sitt luktsinne till att söka efter dofter i olika miljöer, vilket gör att den passar extra bra för en hundras som amerikansk cockerspaniel, som har ett mycket bra luktsinne. Nosework-sporten ger hunden både fysisk träning och mental stimulans.

Att träna nosework är en rolig aktivering för en amerikansk cocker spaniel och träningen går enkelt att anpassa efter vilken tidigare erfarenhet och kunskap som hund och hundägare har. Det gör att hundsporten passar alla hundar oavsett ålder och ras.

Hur börjar man med nosework?

För att börja träna nosework behöver man inte gå till en speciell kurs eller använda några särskilda hjälpmedel. Det går lika bra att i all enkelhet börja träna denna hundsport hemma i köket. Det gäller bara att få hunden att använda sitt luktsinne för att söka efter saker.

För att få hunden intresserad av att delta i träningen kan man initialt locka med mat eller godis, men många hundar, och särskilt en så arbetsvillig och intelligent ras som amerikansk cockerspaniel, tycker att leken i sig är tillräckligt rolig och stimulerande.

Tips när man börjar träna nosework

Nyfiken på att börja träna nosework med hunden? Här följer tips på några enkla steg som man kan starta nosework träningen med:

• Börja träna i en miljö utan störningar
• Träna bara korta stunder till en början
• Belöna alltid vid doftintroducering

Anpassa träningen efter hunden

Nosework går att anpassa efter varje individuell hund och hundägare så att även en äldre eller sjuk hund kan delta och få ut något av träningen. Exempelvis kan man välja om man vill träna hunden inom- eller utomhus och vilken svårighetsgrad som ska tillämpas.

Genom nosework träning främjas hundens mentala hälsa. Om träningen går bra kan man så småningom börja tävla i nosework. För att få tävla måste hunden först klara ett doftprov. Det finns olika klasser inom nosework och varje klass innehåller momenten inomhussök, utomhussök, fordonssök och behålarsök. Doftproverna skiljer sig sedan åt klasserna emellan.