Hunduppfödning och avel

Hunduppfödning av amerikansk cockerspaniel

Hunduppfödning av amerikansk cockerspaniel

När man ska köpa hund är det viktigt att vända sig till en säljare som har lång erfarenhet av hunduppfödning och avel för just den rasen. För att köpa en amerikansk cockerspaniel av en lämplig uppfödare kan man vända sig till Svenska Kennelklubben och få tips om lokala uppfödare. De hundklubbar och uppfödare som är medlemmar i SKK följer det regelverk som är uppställt för att få fram sunda och friska hundar så att man som köpare och nybliven hundägare kan känna sig trygg med den nya familjemedlemmen.

Vad gäller rasen amerikansk cockerspaniel så har dessa hundar en kompakt kropp, robust fysik och ett förädlat huvud med mandelformade ögon. Vanlig mankhöjd för en hane är 38 centimeter och ca 35 centimeter för en tik.

Särskilda egenskaper hos amerikansk cockerspaniel

I Svenska Kennelklubbens kategorisering av hunduppfödning och avel ingår amerikansk cockerspaniel i gruppen stötande hundar, vilket innebär att hunden ska ”stöta” småvilt såsom hare, fasan och andra fåglar så att jägaren får skottchans. Träningen kan påbörjas redan som hundvalp.

Genom avel har man lyckats bevara jaktegenskaperna hos hundrasen så att den har bibehållit sina starka, muskulösa bakben, sin arbetsvilja och sitt agila intellekt. Om man inte vill lära hunden viltspårning kan man med fördel delta i olika hundsporter som förutom agility kan vara apportsporter och ID-spårning.

Förutsättningar för hunduppfödning och avel

Förutsättningar för hunduppfödning och avel

För att få syssla med hunduppfödning och avel måste alla hundar till salu inom rasen uppfylla vissa krav. Förutom de specifika egenskaperna hos pälsen ska hundrasen alltid ha lugg, överläppen vara lång och täcka underläppen samt blicken vara mjukt bedjande men ändå ha ett vaket uttryck.

Om man vill visa upp sin hund på aktiviteter och utställningar måste man även hålla sig till de färger som en amerikansk cockerspaniel ska ha. Godkända färger för rasen är svart, brun, tan, röd, silver, trefärgad och white & buff. Kroppen ska vara reslig och rygglinjen något sluttande. Ansiktet är markerat och ögonen tydliga.

Den ultimata familjehunden

Den ultimata familjehunden

Även om egenskaper och utseende är av betydelse när man ska köpa hund så är trots allt det personliga intrycket och kontakten mellan hund och hundägare det allra viktigaste. När man väljer en hund av rasen amerikansk cockerspaniel som sin nya familjemedlem behöver man inte heller vara orolig för agressiva tendenser eller egenskaper som exempelvis utesluter barn i familjen eftersom amrisen som det också kallas är den ultimata familjehunden.

Genom att skaffa en hund hos en uppfödare som är godkänd för hunduppfödning och avel gör du garanterat ett gott val, men vi på Amerikansk Cocker Cirkel vill påminna om att det även finns andra fördelar. Uppfödaren med sin kompetens kan nämligen vara en tillgång som man kan vända sig till med vanliga frågor om till exempel foder, träning, sjukdomar eller enkla bestyr som kloklippning.